پیشرفت چیست؟
پیشرفت کردن به معنای بهبود تحول و رشد در ابعاد و زمینه های مختلف زندگی است، که نشان از پیشروی و ارتقا مهارت ها، دانش ها، تجربیات و شرایط فردی و اجتماعی ست به طور کلی پیشرفت دست یافتن به وضعیت بهتر، پررنگ تر و موثرتری نسبت به وضعیت قبلی است.
چرا نیاز به پیشرفت داریم؟
پیشرفت کردن احساس رضایت، و ایجاد انگیزه و اعتماد به نفس را به همراه دارد. همچنین امکان یادگیری و رشد بیشتر را برای انسان فراهم می کند. نیاز به پیشرفت در هر زمینه ای برای هر فردی با فرد دیگر متفاوت است. گاهی یادگیری چند جمله ی جدید به زبان انگلیسی برای شما پیشرفت محسوب میشود( در حالی که در جهان میلیون ها انسان به این زبان صحبت می کنند. اما این به معنی به اهمیت بودن میزان پیشرفت شما نیست.) گرفتن نمره ی خوب در درس ریاضی، یاد گرفتن دستورالعمل جدیدی در آشپزی، اجرای یک قطعه ی جدید موسیقی، کسب درآمد بیشتر، یافتن مشتری های جدید، رسیدن به جایگاه شغلی بالاتر، کاهش وزن و... هزاران چیز کوچک و درشت که دست یافتن به آن ها برای هرکسی پیشرفت محسوب می شود و به کمک آن سطح کیفیت زندگی افراد تغییر میکند.
به طور کلی ما به پیشرفت نیاز داریم تا برای یافتن اهداف جدید و بقا در این جهان انگیزه ی کافی داشته باشیم.
چرا پیشرفت نمی کنیم؟
در دنیایی امروزی پیشرفت و توسعه یکی از اهداف مهم فردی و اجتماعی ست. اما گاهی با وجود تلاش های فراوان و برنامه ریزی های بسیار ممکن است احساس کنیم به هر دلیلی پیشرفت چندانی نداشته ایم. در اینجا قصد داریم برخی از نشانه ها و دلایلی که باعث عدم پیشرفت می شوند را بررسی کنیم.
عدم پیشرفت به عوامل بسیار زیادی وابسته است که به طور کلی به دو گروه عوامل بیرونی و درونی تقسیم می شوند. عوامل بیرونی مانند، مشکلات اجتماعی، کمبود امکانات و... و عوامل درونی که مهم ترین گروه هستند مانند استرس، اضطراب، عدم اعتماد به نفس، بلند پروازی، نداشتن هدف مشخص، عدم برنامه ریزی صحیح، هیجان،تنبلی و...
چطور در مسیر پیشرفت قرار بگیریم؟
برای پیشرفت کردن باید به شناخت دقیقی از خود برسیم، و اهداف و امکانات خود را به صورت دقیق مشخص کنیم، در مسیر پیشرفت باید با همواره با برنامه ریزی و به صورت مکتوب قدم برداشت اما مهم ترین نکته این است که باید بدانیم مهم نیست چقدر این مسیر سخت و زمان بر خواهد بود و چه مشکلاتی بر سر راه ما قرار خواهد گرفت همین که بدانیم چه می خواهیم و به برنامه های خود متعهد باشیم قطعا به موفقیت خواهیم رسید.
قطعا بارها برای شما پیش آمده که دفترچه ای برداشتید و شروع به نوشتن اهدافی که برای سال جدید دارید کرده اید و در ادامه نیز زمانبندی برای رسیدن به آنها را شروع کرده اید مثلا شنبه ساعت 2 بعد از ظهر به باشگاه میروم، یکشنبه در آزمون زبان شرکت می کنم، دوشنبه تا دیر وقت کار می کنم و در نهایت تنها کاری که کرده اید این بوده که دفتر را به گوشه ای پرت کردید و با بازکردن شبکه های اجتماعی مشغول ناسزا گفتن به خودتان و حسرت خوردن شده اید در پایان سال هم با یک عالمه سرخوردگی و رویاهای بزرگ دفتر جدیدی برداشته اید. اگر این طور بوده لطفا تا پایان همراه ما باشید.
کتاب خواندن چه کمکی به پیشرفت من می کند؟
همه ی ما در مراحل مختلفی از زندگی نیاز به یک همراه و راهنما داریم تا برای گرفتن تصمیم های جدید یاری مان کند و از هیجان زدگی نجاتمان دهد. اما خب همیشه به تراپیست و دوستان صمیمی مان دسترسی نداریم. مطالعه کردن و انتخاب کتاب های درست با توجه به نیاز های روحی و روانی کمک می کند تا با دید بهتری نسبت به خود و موقعیت پیش آمده نگاه کنیم و بتوانیم درست تر و استوار تر قدم برداریم.
چه کتابی بخوانم تا پیشرفت کنم؟
برای شروع باید بدانیم مشکل خود ما چیست که پیشرفت نمی کنیم؟ چرا برنامه هایمان را تا آخر پیش نمیبریم؟ برای یافتن این مشکل ابتدا باید با خودشناسی شروع کنیم.
1. کتاب خودشناسی آلن دوباتن:
کتاب خودشناسی از آلن دوباتن به سفری در ژرف ترین و دور افتاده ترین گوشه های وجود انسان می پردازد با کمک این کتاب می توانید به شناخت شخصیت درونی خود بشتابید. آلن دو باتن در این کتاب به کمک فلسفه علاوه بر شکافتن لایه های شخصیتی از دید روانشناختی، از منظر فلسفه هم نیز به تجزیه و تحلیل میپردازد که منجر به جذابیت بیشتر و تمییز این اثر نسبت به سایر آثار روانشناختی شده است.
2. معنای زندگی آلن دوباتن:
این کتاب نیز در ادامه ی کتاب خودشناسی از آلن دوباتن میتواند به شناخت دقیق تر معنای زندگی کمک کند در حقیقت کتاب معنای زندگی برای هم کسانی که به دنبال وجودی معنادار تر هستند مفید خواهد بود. این کتاب طیف وسیعی از گزینه ها را در نظر می گیرد تا جایی که معنای زندگی یافت می شود، از جمله عشق، خانواده، دوستی، کار، خودشناسیی و طبیعت.
3. کتاب شفاف اندیشی:
شفاف اندیشی ابزارهایی را در اختیار شما قرار می دهد تا موقعیت های سرنوشت ساز را تشخیص داده و زمان کوتاه بین محرک و پاسخ را به درستی مدیریت کنید. شاید ما خودمان را قهرمان داستان زندگی مان بدانیم، اما متاسفانه بیشتر اوقات سرنوشت مان را به دست ناخوآگاه مان میسپاریم. ما با ذهنی انباشته از اطلاعات گوناگون که توانایی تجزیه و تحلیل جهان پیرامونش را ندارد وارد دنیا می شویم و شروع به تصمیم گیری می کنیم. کتاب شفاف اندیشی یک راهنمای ضروری برای بهینه سازی تصمیم گیری به دست آوردن مزیت رقابتی و داشتن یک زندگی هدفمندتر است.
4. هنر شفاف اندیشیدن:
تا به حال پیش آمده وقتتان را صرف چیزی کنید و در نهایت ارزش زمان شما را نداشته باشد؟ تا به حال کاری انجام داده اید که می دانستید برایتان مضر است؟ آیا گاهی اوقات موفقیت را حق خود دانسته اید و شکست را نتیجه ی عوامل بیرونی دانسته باشید؟ این مثال هایی از تعصبات شناختی یا همان اشتباهات ساده ای هستند که همه ی ما هرروز مرتکب می شویم. اما با شناخت این موارد و درک چگونگی مقابله با آن ها، می توان از این خطاها اجتناب کرد و تصمیمات بهتر و مفید تری گرفت.
5.نگرش یعنی همه چیز:
یا شما از رفتن سر کار وحشت دارید؟ آیا احساس می کنید خسته اید، شاد نیستید و باری بر دوشتان سنگینی می کند؟ آیا از رویاهای خود دست کشیده اید؟ جاده ای به سمت موفقیت و خوشحالی از میان نگرش شما باز می شود و نگرش شما تحت کنترل شماست.
قدم اول فکر کردن است. موفقیت در ذهن آغاز می شود و قدرت نگرش می تواند سرنوشت شما را عمیقا دگرگون کند. قدم دوم صحبت کردن است. مراقب واژه های خود باشید. نحوه ی صحبت کردن شما، می تواند شما را به سمت اهداف کوچک و بزرگتان سوق دهد. قدم سوم عمل کردن است. دست روی دست نگذارید و منفعل نباشید. قدم های فعالانه ای بردارید تا به رویاهای خود جامه ی عمل پوشانده و آن ها را به واقعیت تبدیل کنید.
6. گند زدایی از مغز:
مغز هر فرد تمام تلاشش را برای کمک به او می کند، اما همین مغز هرازچندگاهی می تواند یک احمق واقعی باشد؛ اعتیاد به چیزهای تکراری یا شوک شدن کامل در بدترین لحظه های ممکن.
مغزهمه ی ما می داند که انجام این کارها خوب نیست، اما بعضی اوقات نمی تواند جلوی وقوع آنها را بگیرد و برای آنها چاره ای پیش پایمان بگذارد. مخصوصا اگر مسئله یک وسواس باشد که نتواند بر آن غلبه کند. این درست همان جایی است که کتاب «رام کردن ذهن سرکش» زندگی رفتار فکری شما را تغییر می دهد.
اگر به دنبال استفاده از علم برای غلبه بر اضطراب، افسردگی و عصبانیت هستید، حتما این کتاب را بخوانید. سبک نوشتن دکتر هارپر قطعا توجه شما را جلب می کند. کتاب «رام کردن ذهن سرکش» از همه نوشته های خشک و کسل کننده ای که در طول روز می خوانید موثرتر و جذاب تر است و شما را برای تغییرات شگفت انگیزی در زندگی تان آماده می کند.
7. تفکر سریع و کند:
کانمن در این کتاب پرطرفدار و پرفروش، ما را به سفری دگرگون کننده به اعماق ذهن می برد و دو سیستم تفکر در بشر را تشریح می کند: سیستم اول، سریع، شهود-محور و عاطفی است و سیستم دوم، کندتر، مشورت-محور و منطق گراتر است. کانمن توانایی های خارق العاده و البته نقاط ضعفِ تفکر سریع را آشکار می کند و تأثیر فراگیر ادراک های شهود-محور را بر تفکرات و رفتارهای ما نشان می دهد. سختی های پیش بینیِ این که چه عواملی ما را در آینده خوشحال خواهند کرد، چالش های داشتن فهمی عاقلانه و درست از ریسک پذیری در زندگی حرفه ای و شخصی، و تأثیر عمیق جانبداری های ذهنی بر تمامی جنبه های ریز و درشت زندگی انسان را تنها از طریق رسیدن به درکی درست از چگونگی کارکرد این دو سیستم در کنار یکدیگر می توان فهمید؛ سیستم هایی که تمامی قضاوت ها و تصمیمات ما را شکل می دهند.
8. عادت های اتمی:
اگر در تغییر عادت هایتان به مانع برخورده اید، مشکل، شما نیستید بلکه «سیستم» شماست. جیمز کلیر، استاد خلاصه کردن موضوعاتی پیچیده در رفتارهایی ساده است؛ رفتارهایی که می توانند به راحتی در زندگی روزانه و کار انجام شوند. او در کتاب عادت های اتمی، از موثق ترین ایده ها در زیست شناسی، روانشناسی و علوم مغز و اعصاب استفاده می کند و راهنمایی ساده و همه فهم برای پایدار ساختن عادت های خوب و از میان برداشتن عادت های بد می سازد. مخاطبین در طول این مسیر، با داستان های الهام بخش و سرگرم کننده ای مواجه می شوند: از قهرمانان المپیک و هنرمندان برجسته گرفته تا رهبران تجاری و پزشکانی که زندگی انسان ها را نجات می دهند.
9. اسب سیاه:
در «اسب سیاه»، اوگی اگاس و تاد رز، مفاهیم متعارف موفقیت را بازتعریف میکنند و دیدگاهی توانمند در مورد موفقیت شخصی در اختیار خوانندگان قرار میدهند. این دیدگاه در مسیر موفقیت، فراتر از روایتهای سنتی است و نقشهٔ راهی را برای افراد ارائه میکند تا نقاط قوت، ارزشها و علایق منحصربهفرد خود را در پی تحقق واقعی کشف کنند. در قلب این کتاب، مفهوم «اسب سیاه» وجود دارد؛ فردی که انتظارات جامعه را نادیده گرفته و مسیر موفقیت خود را کشف میکند. اگاس و رز از انبوهی از تحقیقات، داستانهای شخصی و مطالعات موردی استفاده میکنند تا نشاندهند که چگونه اسبهای سیاه با چالشهای زندگی روبهرو شده و با پذیرش فردیت خود، بهجای انطباق با هنجارهای اجتماعی، به موفقیت میرسند. آنها خوانندگان را دعوت میکنند تا تعریف متعارف در مورد دستاوردها را زیر سوال ببرند و پتانسیل خود را بهعنوان اسبهای سیاه، کشف کنند.
10. خود باوری در خلاقیت گمشده:
بیشتر مواقع، شرکت ها و افراد فکر می کنند که نوآوری، فقط مختص به عده ای خاص از «آدم های خلاق» است. اما دو تن از متخصصین پیشرو در عرصه ی نوآوری و طراحی در این کتاب به ما نشان می دهند که همه ی انسان ها می توانند خلاق باشند. دیوید و تام کلی با نثری فوق العاده سرگرم کننده و الهام بخش و با به کارگیری داستان های مختلفی درباره ی تجارب گسترده ی خود، از قواعد و استراتژی هایی سخن به میان می آورند که به ما اجازه می دهند از پتانسیل خلاقیت خود، چه در زندگی کاری و چه شخصی، کمال بهره را ببریم. کتاب خودباوری در خلاقیت، اثری است که به همه ی ما کمک می کند آینده ای پربارتر و موفق تر را برای خودمان بسازیم.
دیدگاه خود را بنویسید